Utsetter samlivsbruddet til etter ferien

Juleferien er over og ifølge vår erfaring er det igjen høysesong for samlivsbrudd. Et samlivsbrudd er vanskelig for alle de berørte parter, og for ikke å gjøre påkjenningen enda større, venter mange med bruddet til julefeiringen er unnagjort. Er barn involvert blir situasjonen enda mer vanskelig, både følelsesmessig og praktisk. I denne artikkelen tar vi for oss temaet barn og foreldrekonflikter.

Les mer
Du er blitt oppsagt - hva gjør du nå?

Når et arbeidsforhold avsluttes ved oppsigelse fra arbeidsgiver, kan det ofte være nokså dramatisk for den det gjelder. I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i noen viktige rettsregler rundt avslutning av et arbeidsforhold ved oppsigelse sett fra arbeidstakers side. Et arbeidsforhold blir vanligst avsluttet ved en oppsigelse, og arbeidsmiljøloven har en rekke regler som det er viktig å kjenne til.

Les mer
Burde du tegne boligselgerforsikring?

Som selger av bolig er det mange ting å tenke på, eksempelvis om det er nødvendig å tegne boligselgerforsikring, tidligere kalt eierskifteforsikring. En boligselgerforsikring er en ansvarsforsikring som helt eller delvis dekker ditt økonomiske ansvar, dersom det skulle oppstå en konflikt mellom partene i etterkant av boligsalget.

Les mer
Oppsigelse - Tabbene som kan koste deg dyrt

Som advokat er det særlig ett saksområde som stadig overrasker meg, ett saksområde hvor man vil, og bør, forvente at partene opptrer ryddig og «etter boka», men hvor man ofte opplever at den profesjonelle part (arbeidsgiver) har liten forståelse for, eller i beste fall kunnskap om, helt grunnleggende spilleregler i arbeidslivet. Det jeg tenker på er når man som arbeidsgiver ønsker å si opp en ansatt mot den ansattes ønske.

Les mer
Skjevdeling av næringsvirksomhet

Jeg har tidligere skrevet generelt om skjevdelingsreglene som parallelt med særeiereglene lar en ektefelle holde deler av verdiene utenfor skiftet ved det økonomiske oppgjøret etter et samlivsbrudd.

Når en ektefelle bringer næringsvirksomhet inn i ekteskapet og selv arbeider i virksomheten kan det oppstå vanskelige bevisspørsmål ved anvendelsen av skjevdelingsreglene. Hvor store verdier kan «klart føres tilbake til» næringsvirksomheten ektefellen eide da ekteskapet ble inngått? De samme utfordringer oppstår også hvis man arver en virksomhet (eller mottar den som gave) under ekteskapet.

Les mer
Rettshjelpsdekning – din mulighet for reduserte advokatutgifter

Det er en ganske utbredt oppfatning at det å engasjere advokat fort kan bli kostbart. Det finnes mange grunner til at timeprisen er høy, men det er ikke alltid du trenger å betale hele advokatregningen selv. En del vanlige forsikringer som gjelder innbo, hus, hytte, bil og båt inneholder ofte en såkalt rettshjelpsdekning som dekker advokatutgifter i visse type saker.

Les mer
Ulike eierformer – Hva betyr det for deg?

I dagens marked vil du komme over ulike eierformer. Som kjøper er det viktig å sette seg inn i hva disse betyr, noen gir deg fri salgs- og utleierett. Andre har igjen strenge forholdsregler. Dette behøver nødvendigvis ikke bety at det ene er bedre enn det andre. Det kommer an på hva som er ditt behov.

Les mer
Kjøp av dyr – hvilke rettigheter har du?

Vårt kontor fikk forleden en henvendelse fra en familie som hadde kjøpt en valp høsten 2018. Nå viser det seg at valpen har en sykdom som krever en forholdsvis kostbar behandling. Familien har ingen forsikring som vil dekke kostnadene til veterinær og spørsmålet var om man kunne kreve at selger betalte for behandlingene.

Les mer
Slik selger du boligen skattefritt!

I Norge er salg av eiendom i utgangspunktet skattepliktig. Men det er en del unntak i lovverket som gjør at de aller fleste som selger en bolig de selv bor i kan selge boligen uten gevinstskatt. Jeg vil i artikkelen presentere hvordan du kan selge boligen skattefritt, men også i hvilke tilfeller du må betale gevinstskatt.

Les mer
Hvordan deler man formuen etter endt samboerskap?

I dag velger mange å leve i samliv uten å være gift. Samboere har ikke det samme økonomiske fellesskapet som gifte, på godt og vondt. Ved endt samboerskap har man rett til å ta med seg det man selv eier ut av forholdet. Mange sitter i etablerte samboerskap ì mange år uten å være medeier i verken bolig eller bil. Kan man kreve likevel kreve noe av den andre ved endt samboerskap?

Les mer