Trenger jeg testament når jeg har opprettet fremtidsfullmakt?

 

-I min praksis støter jeg ofte på den misforståelsen at når man har opprettet en fremtidsfullmakt, er det ikke nødvendig med testament i tillegg.

De formelle vilkårene for å opprette en fremtidsfullmakt er innholdsmessig ganske like som for testament, men der stopper også likhetene. Mange vil ha behov for begge deler, da dette er to forskjellige typer disposisjoner. Fremtidsfullmakten trer som oftest i kraft når fullmaktsgiver på grunn av demens eller alvorlig svekket helse ikke lenger er i stand til å ivareta egne interesser, og opphører ved fullmaktsgivers død. Testamentet derimot trer i kraft ved dødsfallet.

Behovet for et testament er derfor fullt ut til stede selv om du har skrevet fremtidsfullmakt. Ønsker du at arveoppgjøret skal skje i fredelige former og ikke føre til konflikt i familien, er det klare rådet å opprette testament hvor du forklarer hvordan du ønsker at arvefordelingen skal gjøres. Særlig viktig er det i familier med både særkullsbarn og fellesbarn. Alt for mange arveoppgjør havner i retten, og skaper opprivende og varige konflikter.

-Jeg vil si det er uansvarlig å overlate til arvingene å ordne opp. Mitt råd er at det er bedre å gå til advokat og få hjelp til å sette opp testament før man faller fra, enn å risikere at barna etterpå må engasjere hver sin advokat og kanskje møtes i retten for å komme til enighet om arven etter deg.

Trenger du bistand ved oppretting fremtidsfullmakt eller testament? Vi bistår klienter over hele landet.

Ring oss i dag på ☎ 926 15 100 eller fyll ut kontaktskjemaet under.

 
fremtidsfullmakt, advokat
 

Advokat Geir Skivik
Daglig/faglig leder

☎ 982 86 000
geir@skivikmail.no