Viktige endringer i barneloven fra 01.01.2020

 
Felles Foreldreansvar

Felles foreldreansvar som hovedregel

En viktig endring i barneloven trådte i kraft 1. januar 2020. Med den nye regelendringen får nå begge foreldre automatisk felles foreldreansvar for barn født etter 1. januar i år uansett ekteskapelig status og boforhold. (barnelovens § 35) Tidligere var lovens utgangspunkt at mor hadde foreldreansvaret alene dersom foreldrene ikke var gift eller bodde sammen.

Mulighet for å reservere seg

En unntaksregel i barneloven gir imidlertid en mulighet for begge foreldre til å motsette seg felles foreldreansvar. Mor kan melde fra til folkeregisteret dersom hun ønsker foreldreansvar alene, og far kan melde fra dersom han ønsker å frasi seg retten til foreldreansvar.

Dersom foreldrene ikke bor sammen, og mor ønsker å ha foreldreansvaret alene, må hun sende melding til folkeregisteret innen ett år fra farskapet var fastslått eller ett år fra fødsel dersom farskapet var klarlagt ved fødselen. Mor vil da få foreldreansvaret for barnet alene. Er far uenig, må han bringe saken om foreldreansvar inn for domstolen. I slike tilfeller vil det bli en vurdering av hva som er barnets beste.

Dersom far ikke ønsker foreldreansvar, gjelder også fristen på ett år om å gi en slik erklæring. Når en slik melding er gitt til Folkeregisteret, vil mor få foreldreansvaret alene.

Ingen av foreldrene kan reservere seg mot å ha foreldreansvar så lenge begge bor sammen med barnet. Dersom foreldrene flytter fra hverandre, kan de som tidligere avtale at en av foreldrene skal ha ansvaret alene. Avtalen må være skriftlig og signert av begge foreldre, og den er ikke gyldig før den er meldt til folkeregisteret i den kommunen hvor barnet bor.

Hva innebærer foreldreansvar?

I barnelovens § 30 fremgår det hva foreldreansvaret innebærer. For det første innebærer det en rett og plikt til å ta avgjørelser om personlige forhold for barnet. Barnets interesser og behov skal være styrende for avgjørelsene som tas. Ettersom barnet blir eldre, skal barnets egne ønsker og meninger tillegges økende vekt.

For det andre innebærer foreldreansvaret også en plikt til å gi barnet forsvarlig oppdragelse og utdanning, og praktisk sørge for barnets omsorg. Begge foreldre har plikt til å dekke utgiftene til forsørgelsen, uavhengig av om man har foreldreansvar.

I bestemmelsens tredje ledd er det presisert at enhver form for vold, fysisk eller psykisk, er forbudt. Også som ledd i barneoppdragelsen vil fysisk maktbruk være straffbart.

Grunner til at den ene skal ha foreldreansvaret alene

I en tvist om foreldreansvar, skal retten avgjøre om det er til barnets beste at den barnet bor hos har foreldreansvaret alene, eller om foreldreansvaret skal være felles. «Barnets beste» er et skjønnsmessig begrep, og det må foretas en helhetsvurdering i hver enkelt sak. Rettspraksis viser at det må foreligge særlige grunner for å kunne fradømme en forelder foreldreansvar. I noen saker kan det være åpenbare grunner som taler mot felles foreldreansvar, for eksempel hvor den ene forelder har utøvd vold mot den andre eller hvor den ene forelder har store rusproblem osv. Også dersom foreldrene ikke i tilstrekkelig grad klarer å samarbeide, må det vurderes om felles foreldreansvar vil føre til stadige konflikter til skade for barnet.

Vi bistår klienter over hele landet. Våre familierettsadvokater er klare til å hjelpe deg dersom du trenger veiledning og bistand. Klikk her for å kontakte oss.

Relaterte artikler: 📄

Hva gjør du når den ….. Les mer
Barnefordelingssaker etter samlivsbrudd…. Les mer
Barn og samlivsbrudd …… Les mer

 
advokat kristiansand familierett

Advokat Geir Skivik
Daglig/faglig leder

982 86 000
geir@skivikmail.no