Fullmakten som kan trygge fremtiden din

 

Stadig flere oppdager fordelene ved en fremtidsfullmakt. Vi har det siste året hatt en stor økning av henvendelser fra klienter som vil bestemme hvem som skal ivareta deres økonomiske og personlige interesser dersom de selv i fremtiden ikke lenger er i stand til det. Ikke bare alderdom og demens, men også ulykker og alvorlig sykdom kan gjøre det nødvendig at andre treffer avgjørelser på dine vegne. Når man først er blitt ute av stand til å ta egne beslutninger, er det for sent å etablere en slik fullmakt. Vi får ofte tilbakemeldinger på at man skulle ønske at man hadde tenkt på dette litt tidligere (før det var for sent).

Hva er en fremtidsfullmakt?

«En fremtidsfullmakt er en fullmakt til én eller flere personer om å representere fullmaktsgiveren etter at fullmaktsgiveren på grunn av sinnslidelse, herunder demens, eller alvorlig svekket helbred ikke lenger er i stand til å ivareta sine interesser innen de områdene som omfattes av fullmakten». (Lov om vergemål, §78)

En fremtidsfullmakt er altså et dokument som gir fullmektigen(e) tillatelse til å opptre på dine vegne, innenfor de rammene som du selv har bestemt. Det kan omfatte både økonomiske og personlige forhold eller den kan begrenses til kun å gjelde bestemte områder. Imidlertid er det gjort visse unntak - det er for eksempel ikke lov å opprette eller tilbakekalle testament.

Dersom du ikke har opprettet en fremtidsfullmakt og skulle komme i en situasjon som beskrevet over, vil du bli satt under offentlig vergemål. Fremtidsfullmakt er altså et privat alternativ til offentlig vergemål, hvor det er fylkesmannen som oppretter verge for deg. Med en fremtidsfullmakt kan du selv «ha hånden på rattet» ved at du har valgt hvem som skal ta avgjørelser for deg, og hva som skal gjøres. For de fleste vil bruk av fremtidsfullmakt være en bedre og mer fleksibel løsning enn vergemål.

Opprett fremtidsfullmakt mens det ennå er tid! Tenk på forhånd gjennom hva du ønsker, og velg selv den eller de som skal treffe avgjørelser på dine vegne den dagen du ikke lenger er i stand til det.

Hvorfor opprette fremtidsfullmakt?

Hvem kan opprette en fremtidsfullmakt?

For å kunne opprette en fremtidsfullmakt må man være over 18 år og i stand til å forstå hva fullmakten innebærer. For eldre anbefaler vi å få en legeerklæring i forbindelse med opprettelsen av fremtidsfullmakt, som bekrefter at du forstår betydningen av fullmakten, og at din mentale tilstand ikke er svekket på tidspunktet for opprettelsen. Dermed kan du unngå at det senere reises tvil om fullmaktens gyldighet. Særlig viktig er det i situasjoner der fullmakten blir opprettet forholdsvis kort tid før den trer i kraft.

Hvem kan man velge som fullmektig?

Den som skal utpekes som fullmektig, må på det tidspunkt fullmakten trer i kraft oppfylle følgende:

  • ha fylt 18 år

  • kan ikke selv være under vergemål

  • må samtykke til å opptre som fullmektig

Mange ektefeller oppretter en gjensidig fremtidsfullmakt. Du kan også oppnevne flere personer, for eksempel et eller flere av dine barn. Er du redd for at dette kan skape konflikt mellom barna, bør du heller velge en utenforstående.

Det kan være hensiktsmessig å utpeke en fullmektig som kan tre inn dersom den foretrukne fullmektigen ikke lenger kan opptre som fullmektig. Noen velger også å ha èn fullmektig til å håndtere økonomiske forhold, og èn til mer personlige forhold.

Hva kreves for at fremtidsfullmakten skal være gyldig?

På samme måte som for testament, er det visse form- og vitnekrav som må følges for at fremtidsfullmakten skal kjennes gyldig. Fullmakten må være skriftlig, og signert av 2 vitner over 18 år. Det må i teksten klart framgå at fullmakten gjelder fra det tidspunkt fullmaktsgiveren ikke lenger er i stand til å ivareta sine egne interesser som beskrevet over.

Fremtidsfullmakten bør i tillegg inneholde:

  • Dato for opprettelse. Datoen kan være avgjørende dersom det oppstår tvil om at du var i stand til å forstå fullmaktens betydning på opprettelsestidspunktet.

  • Vitnenes fødselsdato og adresse/kontaktinformasjon.

  • Det bør fremgå at vitnene, ved å undertegne fremtidsfullmakten, bekrefter at du har opprettet denne av egen fri vilje og at du, som fullmaktsgiver, forstod innholdet og fremtidsfullmaktens betydning da du undertegnet den.

Fullmaktens innhold og omfang

En fullmakt kan omfatte alle forhold, både de økonomiske og de personlige. Du kan også begrense den til kun å gjelde bestemte områder, for eksempel:

  • Salg/overdragelse av hus, hytte eller andel i borettslag

  • Utleie av eiendommer

  • Ta seg av løpende utgifter, herunder vedlikehold av bolig

  • Fordele midler til barn og barnebarn

  • Ta beslutninger om personlige forhold, herunder medisinsk behandling

Ikrafttredelse

For at fremtidsfullmakten skal tre i kraft, må fullmaktsgiver være kommet i en slik tilstand som beskrevet i starten av artikkelen (Lov om vergemål, §78). Fullmakten trer i kraft når fullmaktsgiveren av ulike grunner ikke lenger er i stand til å ivareta egne interesser. Det kan være vanskelig å fastslå når den rettslige handleevnen har gått tapt, og om fullmakten dermed skal tre i kraft. I praksis kan det innhentes uttalelser fra vedkommendes fastlege eller behandlende lege. Det er også mulig å innhente Fylkesmannens bekreftelse (stadfestelse). Fullmektigen har rett til å innhente legeerklæring, og fullmaktsgiveren samt dennes pårørende må snarest mulig underrettes om fremtidsfullmaktens innhold og at den har tredd i kraft.

Stadfesting av Fylkesmannen

Selv om det i utgangspunktet er valgfritt å få fremtidsfullmaktens ikrafttredelse stadfestet (bekreftet) av fylkesmannen, vil det gjøre det lettere for fullmektigen, og i praksis ofte være nødvendig for å få utført disposisjoner overfor tredjepersoner. Dette gjelder f.eks. overfor bank, offentlige instanser, Statens Kartverk etc. Dersom Fylkesmannen stadfester ikrafttredelsen av fremtidsfullmakten, vil du motta en attest som du kan legge frem når du ivaretar fullmaktsgivers ønsker og behov. Fylkesmannen sørger for at fremtidsfullmakten tinglyses og registreres i aktuelle registre.

Bistand til opprettelse av fremtidsfullmakt

Har du spørsmål angående temaet, eller ønsker du bistand til å opprette en fremtidsfullmakt for deg selv eller dine nærmeste? Ikke vent til det er for sent!

Vi hjelper deg å opprette fremtidsfullmakt uansett hvor i landet du befinner deg. Det er sjelden nødvendig å møte fysisk på vårt kontor, kontakten kan foregå per telefon eller epost.

Ring oss i dag på ☎ 926 15 100 eller fyll ut kontaktskjemaet under.

Fremtidsfullmakt
Advokat Kristiansand
 

Advokat Geir Skivik
Daglig/faglig leder

☎ 982 86 000
geir@skivikmail.no

 

I