Skal du kjøpe din første bolig?
 
kjøpe din første bolig - eiendomsmegler kristiansand

Å kjøpe bolig er sannsynligvis en av de største investeringene du gjør i livet, og når du som førstegangskjøper skal kaste deg ut i dette markedet er det naturlig at det kan føles litt skummelt. Skal du lykkes i å finne drømmeboligen, er det derfor viktig med grundige forberedelser før den viktige avgjørelsen tas. I denne artikkelen vil vi komme med noen råd som kanskje kan gjøre det lettere for deg.

 

BEHOVSANALYSE
Det første du bør gjøre er å sette opp din egen behovsanalyse på hva slags bolig du trenger. Lager du din egen liste ut fra dine behov og ønsker, vil det gjøre kjøpsprosessen mye lettere for deg. Bruk listen til å finne ut hvilke boliger du vil gå på visning på, og bruk den etter visning når du skal vurdere om boligen var den rette for deg.

 

kjøpe din første bolig - eiendomsmegler kristiansand
kjøpe din første bolig - eiendomsmegler kristiansand

FAMILIEFORHOLD
Først og fremst må du ta utgangspunkt i din familiesituasjon. Er du alene, eller i et forhold? Blir det familieforøkelse de neste årene? Hvor stor plass trenger du? Ett eller flere soverom? Behov for boder og lagringsplass, hjemmekontor?  Er du hageinteressert? Klarer du vedlikeholdet selv, eller må du leie hjelp? Ønsker du alt på ett plan, eller er det ok med bolig over flere etasjer?

 

BELIGGENHET
I tillegg til spørsmål angående selve boligen, bør du også ta stilling til beliggenheten.

 • Er det viktig for deg å bo sentralt?

 • Ønsker du å bo i et etablert eneboligområde?

 • Er solforholdene viktige?

 • Har du bil eller er du avhengig av kollektivtransport?

 • Parkeringsmuligheter?

 • Betyr det mye med nærhet til barnehage, skole, jobb, venner, treningsmuligheter, turområde?

 • Er du student og vil bo i gang/sykkelavstand til universitet/skole?

 
 
kjøpe din første bolig - eiendomsmegler kristiansand

ØKONOMI
Når du har klargjort for deg selv hva slags bolig du ønsker og i hvilket område, kommer du til det økonomiske. Sett opp et budsjett og se hvor mye lån du kan klare å leve med. Husk å ta med andre løpende utgifter i tillegg til renter og avdrag, som: strøm, forsikring, kommunale avgifter og vedlikehold.  Ikke glem å sette av penger hvis du må kjøpe møbler/hvitevarer. Tenk også på at renten nå er veldig lav – du må ta høyde for at den kan gå opp i framtiden.

 
kjøpe din første bolig - eiendomsmegler kristiansand

EGENKAPITAL
Finsanstilsynets krav er at 15% av boliglånet skal dekkes av egenkapital. Det kan gjøre det vanskelig for deg som førstegangskjøper å komme inn på boligmarkedet hvis du ikke allerede har oppsparte midler. Har du derimot vært flink til å spare og f.eks. benyttet deg av BSU, (Boligsparing for Ungdom) kan din første bolig snart være innen rekkevidde. Kravene for å benytte BSU er at du er under 34 år, og at du bruker pengene i forbindelse med boligkjøp. Fordelene denne sparingen gir deg, 

er 20% direkte fratrekk på skatten om du har skattbar inntekt. Altså inntil kr 5.000 i årlig fradrag (ved full årlig kvote på kr 25.000). Maksimalt samlet beløp som du kan spare er nå økt til kr 300.000. Det vil si at skal du f.eks. kjøpe en bolig til  2 millioner kroner, er dette egenandelen som vil kreves. Selvfølgelig unødvendig å si, men vi nevner det likevel: Har du ikke allerede begynt å spare, så er det på tide! Det smarteste er å begynne så tidlig som mulig.

BOLIGLÅN
Selv om du har spart gjennom BSU, må du likevel innfri de vanlige lånekravene for å være kredittverdig. Som dokumentasjon til banken må du som regel legge fram siste års selvangivelse samt kopi av lønnslipper for de siste 2 månedene. Husk at du selv er ansvarlig for at du ikke tar opp et større lån enn det som er forsvarlig ut fra din egen betalingsevne, du skal klare å leve med dette lånet i mange år fremover.

kjøpe din første bolig - eiendomsmegler kristiansand

FINANSIERINGSBEVIS
Innfrir du lånekravene til banken, ber du om å få en skriftlig bekreftelse (Finansieringsbevis) på hvor mye du kan få i boliglån.

Sørg for å ha dette lånebeviset klart før du hiver deg ut i budrunden, da trenger du ikke legge inn bud med forbehold om finansiering. De fleste selgere vil foretrekke et bud uten forbehold, og dermed stiller du sterkere i en eventuell budrunde.

 
kjøpe din første bolig - eiendomsmegler kristiansand

GJØR HJEMMELEKSEN
Forbered deg godt før du går på visning, og innhent alle nødvendige fakta om boligen. Prospekt, tilstandsrapport, reguleringsplaner og andre relevante dokumenter kan lastes ned via Finn-annonsen på nettet. Tilstandsrapport eller boligsalgsrapport er utarbeidet av en uavhengig takstmann, og beskriver boligens tekniske stand.

Hvis det foreligger en slik rapport, bør du gå grundig gjennom denne. Også selgers egenerklæring bør gjennomgås nøye, her skal selger opplyse om det er feil og mangler man kjenner til ved boligen. Sammen med selgers opplysningsplikt følger kjøpers undersøkelsesplikt, det er derfor viktig at du som kjøper undersøker alle opplysninger selger gir om boligen. Hvis det oppdages mangler ved boligen etter kjøpet, som du burde eller måtte kjenne til på forhånd, kan du miste retten til å påberope deg mangel ved boligen. Derfor - om du lurer på noe, send en mail til megler eller takstmann for å få avklart dette, eller spør selger på visningen. Det kan også være nyttig å ta med seg en fagkyndig dersom du selv føler deg usikker på bygg eller bolig. Vær heller ikke redd for å stille spørsmål til megler eller selger når du er på visning. 

kjøpe din første bolig - eiendomsmegler kristiansand

Også det økonomiske er det lurt å sette seg grundig inn i. Er det en leilighet i borettslag/sameie du ser på, bør du få oversikt over fellesgjeld, vilkår for denne og om det er planlagt endringer i fremtiden angående avdrag og renter. Også felleskostnader i sameiet eller borettslaget må du ta med i beregningene dine.
Prospektet skal i tillegg til kjøpesummen også gi en oversikt over alle øvrige utgifter, slik som tinglysing, dokumentavgift, ev. eierskiftegebyr samt meglers vederlag og utlegg.

 
kjøpe din første bolig - eiendomsmegler kristiansand

VISNING
Hvis du har gjort hjemmeleksen din og gått grundig gjennom opplysningene fra selger, megler og takstmann, har det gjerne dukket opp noen spørsmål du vil ta opp på visning. Det kan være lurt å skrive dem ned, slik at du husker hva du skulle sjekke når du kommer på visningen. Førsteinntrykket er selvsagt viktig, om du kan se for deg at boligen kan bli ditt fremtidige hjem eller ikke. Men ikke la følelsene alene styre deg, det er lett å la seg sjarmere av en flott stylet bolig. Spesielt om boligen er av eldre dato, kan det være lurt å ha følgende på sjekklisten:

kjøpe din første bolig - eiendomsmegler kristiansand
 • Alder og tilstand på røranlegg/elektrisk anlegg.

 • Utvendig: kledning/isolasjon? Spør om strømforbruk.

 • Vinduer/dører: Trekker det rundt vinduer/dører? Punkterte vinduer? Alder på vinduer, se påstemplet i karmen mellom glassflatene.

 • Stemmer oppgitte tegninger/areal med de faktiske?

 • Bad og andre våtrom: Dårlig/muggen lukt kan være tegn på fuktskader.

 • Kjøkken: Sjekk ventilasjon, vanntrykk, eventuelle vannskader, alder og slitasje på innredning.

 • Kjeller: Er det typisk «kjellerlukt»? Det kan være tegn på dårlig drenering, lekkasjer, manglende ventilasjon, fukt og mugg.

 • Er håndverk utført fagmessig?

 • Hva må gjøres for at bad/kjøkken ev. hele boligen kan oppnå ønsket standard?

 • Utvendige forhold: tomtegrenser, adkomst, parkering, solforhold, trafikkstøy, innsyn.

 
kjøpe din første bolig - eiendomsmegler kristiansand

ETTER VISNING
Straks visningen er over, tar du fram den tidligere nevnte behovsanalysen og gjør deg opp en mening om dette er riktig bolig for deg.

 • Oppfyller den dine krav og ligger den innenfor dine økonomiske rammer?

 • Hva sier magefølelsen din?

Feilkjøp kan koste deg dyrt, så tenk deg grundig om før du bestemmer deg for å gi bud.

 

BUDRUNDEN
Når du har bestemt deg for å legge inn bud på en eiendom, må du være klar over at det er bindende. Dvs. at når budet er gitt, har du ingen angrefrist men er bundet av dette inntil akseptfristen utløper. Straks selger har akseptert budet, er gyldig avtale inngått. Du må derfor ikke by på flere boliger samtidig!

 
Bud skal inngis skriftlig til megler, som formidler dette til selger. Sammen med første bud må du alltid legitimere deg (kopi av bankkort, førerkort eller pass) Det aller enkleste er elektronisk budgivning, som de fleste meglerfirmaer i dag benytter. Du bruker da «gi-bud» knappen i Finn-annonsen og signerer med bank-ID. Vær klar over at eiendomsmegler ikke har lov til å videreformidle budet dersom det har akseptfrist kortere enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning.
Budet må inneholde følgende: eiendommens adresse, budets størrelse, akseptfrist, ditt navn samt kontaktinformasjon. (Mobilnummer, e-post og adresse). Telefonnummer til din bankkontakt må også oppgis, Du bør også ha med ønsket overtakelsesdato og eventuelle forbehold. (Det kan f.eks. være forbehold om salg av egen bolig, finansiering eller andre ting du finner nødvendig). 

kjøpe din første bolig - eiendomsmegler kristiansand

Det kan gå ganske heftig for seg i en budrunde, så prøv å holde hodet kaldt. Hold deg alltid innenfor den øvre grensen du har avklart med banken på forhånd. Vær obs på tidsfrister, og vær ute i god tid med budet ditt. Megler skal ha tid til å formidle det videre (skriftlig) til selger, og selger skal ha tid til å sende sin aksept. Ikke mist motet om du taper en budrunde eller to, det kommer flere sjanser.

Til slutt er det bare å ønske lykke til i jakten på din første bolig!