hva følger med boligen ved salg?
 
hva følger med boligen ved salg - eiendomsmegler kristiansand

Dette er et spørsmål som ofte kommer opp i forbindelse med salg av bolig. For å hjelpe boligselgere og boligkjøpere på vei, har eiendomsmeglerorganisasjonene laget en egen anbefalt liste over løsøre og tilbehør som bør følge med eiendommen hvis ikke selger ønsker noe annet.

Loven sier at eiendommer skal overdras med varig innredning og utstyr som enten er fastmontert eller særskilt tilpasset bygningen. (Avhendingsloven § 3-5).

Loven ramser også opp typiske tilfeller som fastmonterte elektriske apparater, innebygde kjøkkenmaskiner og andre innebygde ting.

I tillegg skal eiendommen ha det som må være i en bolig etter lov og forskrift – for eksempel røykvarsler eller brannslukningsapparat.

Men loven omtaler ikke alt – og loven slår også fast at partene kan avtale det de ønsker.

Følg «listen», eller gjør unntak!

Men pass på å være klar hvis du skal selge: Et typisk stridsspørsmål er hvitevarer på kjøkkenet. Listen tar som utgangspunkt at «hvitevarer på kjøkkenet følger med». Mange ønsker å selge boligen med bare integrerte hvitevarer.

Det er greit nok – men da må megler/selger være tydelige i markedsføringen.

Listen ser du under, men først noen råd til deg som selger:

Råd til selger:

Ta bort gjenstanden: Har du gjenstander med stor affeksjonsverdi - for eksempel lysekronen du har arvet - som du gjerne vil ha med til neste bolig: Ta den ned før fotografering og visning!

Vær tydelig: Hvis gjenstanden er i boligen på visning, må du gi beskjed til megler, og det må  skrives klart og tydelig i salgsoppgaven hva som følger med og hva som ikke følger med.

Velger dere å ikke ta utgangspunkt i listen, må dette komme uttrykkelig fram i markedsføringen. Dobbeltsjekk informasjonen som lages av eiendomsmegleren at dette er gjort!
 

Løsøre og tilbehør

Gjelder fra februar 2012.

Listen over løsøre og tilbehør som skal følge med eiendommen ved salg når annet ikke fremgår av markedsføring eller er avtalt:

1. HVITEVARER som er i kjøkken medfølger. Løse småapparater medfølger likevel ikke

2. HELDEKNINGSTEPPER, uansett festemåte

3. VARMEKILDER, ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, uansett festemåte. Frittstående biopeiser og varmeovner på hjul medfølger likevel ikke.

Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning følger dette heller ikke med

4. TV, RADIO OG MUSIKKANLEGG: TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner
(dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med

5. BADEROMSINNREDNING: badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning med overskap

6. SPEILFLISER, uansett festemåte

7. GARDEROBESKAP, selv om disse er løse, samt fastmonterte hyller og knagger

8. KJØKKENINNREDNING medfølger. Dette gjelder også overskap, åpne hyller og eventuell kjøkkenøy

9. MARKISER, PERSIENNER og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner

10. AVTREKKSVIFTER av alle slag, og fastmonterte aircondition-anlegg

11. SENTRALSTØVSUGER medfølger med komplett anlegg, herunder slange

12. LYSKILDER: kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «»spotlights»», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning. Vegglamper, krokhengte lamper, herunder lysekroner, prismelamper og lignende følger likevel ikke med

13. BOLIGALARM (der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper)

14. UTVENDIGE SØPPELKASSER og eventuelt holder/hus til disse

15. POSTKASSE

16. PLANTER, BUSKER OG TRÆR som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende

17. FLAGGSTANG og fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som badestamp, lekestue, utepeis og lignende

18. OLJE-/PARAFINFAT: eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per overtakelsesdato

19. GASSBEHOLDER til gasskomfyr og gasspeis

20. BRANNSTIGE, BRANNTAU, feiestige og lignende der dette er påbudt

21. BRANNSLUKNINGSAPPARAT, BRANNSLANGE og RØYKVARSLER der dette er påbudt. Det er hjemmelshavers og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

 

Listen er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge (tidligere Eiendomsmeglerforetakenes Forening), og Eiendomsadvokatenes servicekontor.