7 tips for å vinne budrunden på drømmehjemmet

 
 
tips for å vinne budrunden
 

Det er svært viktig at du har en klar plan når du går i gang med budrunden. Følger du planen er det lettere å gjennomføre en god budrunde med et godt resultat: Kjøp av din drømmebolig.

Jeg vil i denne artikkelen gi deg 7 tips til hvordan drømmen kan bli til virkelighet.

1. Ha finansieringen i orden.

En gyldig finansiering er det viktigste når du går inn i en budrunde. Du som budgiver er selv ansvarlig for budet du legger inn. Du har ingen angrefrist på bud som er akseptert av selgeren. Du må derfor sørge for at du har finansieringen i orden før du legger inn bud. Enten ved at du har et formelt finansieringsbevis, eller ved å ha fått en godkjennelse fra din bankkontakt. Her kan du komme mange potensielle interessenter i forkjøpet.

2. Kjenn budreglene.

Skal du øke budet mye eller lite? Vente eller ikke med å legge inn bud? Dette er spørsmål veldig mange som går inn i en budrunde stiller seg selv. Hvilken taktikk du velger er ikke så viktig. Det som derimot er viktig er å kunne budreglene. Dette er spillereglene som gjelder i en budrunde.

Mange budrunder er tapt fordi man ikke har kjennskap til regelverket. De neste punktene i denne artikkelen er en gjennomgang av de viktigste budreglene du må kunne.

3. Vit hva «akseptfristen» er.

I en budrunde er misforståelser knyttet til «akseptfristen» (som av noen omtales som budfrist) den mest vanlige. Dette er fristen du som budgiver setter i budet. Innenfor denne fristen er du bundet av budet du har lagt inn. Det vil si at hvis selgeren aksepterer budet innenfor fristen, har du vunnet budrunden.

Noen ganger går budet ut på tid uten at budet verken er blitt akseptert eller avslått av selgeren. Du er da som budgiver ikke bundet av budet lengre. Dersom budet blir akseptert etter dette, er det du som budgiver som velger om du vil akseptere eller avslå.

Og her er enda en vanlig misforståelse: Når man har det høyeste budet og akseptfristen går ut, tror mange at de har vunnet budrunden. Dette er ikke tilfellet og budrunden er ikke vunnet før selgeren har akseptert budet og aksepten har kommet frem til deg som budgiver. Det kan alltid komme inn nye bud etter at akseptfristen har gått ut, og selgeren kan selv velge å akseptere disse budene.

4. Vær i jevnlig kontakt med eiendomsmegleren.

Det er lurt av deg som budgiver å jevnlig kontakte eiendomsmegleren på telefon gjennom en budrunde. Du kan da høre hvordan det går, hvor mange budgivere som er med, og hva selgeren tenker om budsituasjonen.

Jo mer informasjonen du kan få ut av megleren, jo bedre står du i kampen om å legge inn de riktige budene.

5. Ikke vent til siste sekund.

En taktikk mange benytter seg av er å legge inn bud så tett opp mot den akseptfristen som en annen budgiver har satt. Men ikke bli for lur, det kan straffe seg. Dette fordi en aksept skal komme frem til en budgiver før akseptfristen går ut. Dette skal gjøres skriftlig fra selgeren, og det tar nødvendigvis litt tid.

Eiendomsmegleren og selgeren trenger derfor litt tid før akseptfristen går ut for å bestemme om man skal akseptere budet eller ikke. Ta derfor god margin når du legger inn budet, slik at budet kommer frem til selgeren før en eventuell aksept sendes videre.

6. Hold deg til budsjettet.

Sett deg selv en grense for hvor mye du er villig til å betale for boligen, og hold deg til denne. På noen boliger er det alltid vanskelig å holde seg til budsjettet, men det er fortsatt lurt. Husk at renten er på vei oppover, og at du må kunne betjene det lånet du skal ta opp.

7. Legg inn forbehold om du må.

Du kan alltid legge inn et forbehold i budet du legger inn på en bolig. Dette kan for eksempel være hvis du ønsker at noe av inventaret skal følge, du må selge egen bolig før du kan overta den nye, eller at finansieringen din må godkjennes av banken.

7 tips for å vinne budrunden
 

Eiendomsmegler Marius Mykland Andreassen
400 56 600
marius@skivikmail.no

 
 
 

Går du går i tanker om å selge boligen din, og vil vite hva den er verd? Fyll ut skjemaet for en uforpliktende verdivurdering, og du vil bli kontaktet av en megler som avtaler tidspunkt for befaring.

Vi dekker områdene Kristiansand, Søgne, Sogndalen, Lillesand og Birkeland.